Hasiči nacvičovali pomoc ľuďom, pod ktorými sa preboril ľad

12.01.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 12. januára (TASR) - Zamrznutá plocha rybníka Vengliská pri Starej Ľubovni slúžila dnes hasičom na nácvik záchrannej akcie v prípade, ak by sa preboril ľad pod odvážlivcami, ktorí vyhľadávajú na zábavu ...
\"Skúšali sme rôzne situácie. Hľadali sme optimálne formy, ako pomôcť v prípade potreby. Keďže rybník je úplne zamrznutý, nemohli sme použiť gumové člny. Vsadili sme na ľahké rozkladacie hliníkové rebríky, záchranárske nosidlá, ale vyskúšali sme aj horolezecké laná a karabíny, \" povedal pre TASR Vladimír Bučko z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Starej Ľubovni.
Do nácviku sa zapojilo deväť hasičov zo Starej Ľubovne a traja z hasičskej stanice v Ľubotíne. \"Predovšetkým sme museli preskúmať hrúbku ľadu, aby sme neohrozili bezpečnosť ľudí. Ako optimálna sa ukázala záchrana za pomoci rebríkov, po ktorých sa treba dostať či skôr doplaziť čo najbližšie k topiacemu sa človeku. Záchranára v akcii sme istili lanami a vyskúšali sme aj lano s navijakom, pomocou ktorého možno urýchliť vyťahovanie oboch na breh, \" priblížil priebeh cvičenia Bučko.
Ako skúsený hasič, záchranár - špecialista si nepamätá na podobný zásah, ale spomenul tragický prípad spred vari ôsmich rokov, kedy sa tesne pred Vianocami utopil v rieke Poprad ani nie desaťročný chlapec. Telo našli po dlhom hľadaní až v jarných mesiacoch. Všetkým, ktorí vyhľadávajú v zimnom období prírodné vodné plochy, radí neriskovať.
 

Vyberte región